Σελίδες

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΧΝΟ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑYTO

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ:
ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΧΝΟ & 
ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑYTO

γράφει ο Παναγιώτης Α. Μισυρλής
Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος
Λ. Ηρακλείου 249, Ν. Ιωνία
Τηλ. 2757700 κιν. 0977 633876
Η απώλεια ή η ματαίωση της ακοής σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και οι επιπτώσεις στην ψυχο-διανοητική τους ανάπτυξη είναι αρκετά σοβαρές. Δεν πρέπει παράλληλα να ξεχνούμε τα σοβαρά εκπαιδευτικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της βαρηκοΐας. Όταν υπάρχει βαρηκοΐα, η ομιλία η οποία είναι προϊόν μάθησης καθυστερεί ή δεν αναπτύσσεται και τα παιδιά λόγω έλλειψης επικοινωνίας αποκόπτονται από το περιβάλλον τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η βαρηκοΐα, και σε όσο μικρότερη ηλικία παρουσιάζεται τόσο μεγαλύτερα είναι και τα προβλήματα που δημιουργεί.
Στην πατρίδα μας, έχει διαπιστωθεί ότι το 5% περίπου του παιδικού πληθυσμού παρουσιάζει κάποιου βαθμού βαρηκοΐα. Από αυτό το ποσοστό το 85% μπορεί να θεραπευθεί πλήρως, ενώ δυστυχώς ένα ποσοστό 15% δεν επιδέχεται θεραπείας.
Πώς, όμως, οι γονείς μπορούν έγκαιρα να καταλάβουν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα βαρηκοΐας;
Θα πρέπει να ξέρουν ότι αν έχουν ένα βρέφος 6-12 μηνών που δεν βγάζει φωνές ή δεν του κάνουν εντύπωση τα παιγνίδια που κάνουν θόρυβο, είναι ύποπτο για βαρηκοΐα. Ένα παιδί 2-3 ετών που δεν έχει αναπτύξει καθόλου ομιλία, ή το λεξιλόγιο του είναι πολύ φτωχό και δεν μπορεί να συνδυάσει λέξεις μεταξύ τους είναι επίσης ύποπτο.
Πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα φυσιολογικό παιδί ανταποκρίνεται στους ήχους και ικανοποιείται στο άκουσμα της φωνής της μητέρας του από την ηλικία των 4 μηνών. Μόλις κλείσει το πρώτο έτος (το αργότερο) οι ήχοι αποσπούν την προσοχή του (π.χ. τικ τακ του ρολογιού, μουσική) και αντιδρά στο άκουσμα του ονόματος του.
Λίγο αργότερα προσπαθεί να μιμείται ήχους ή λέξεις από το περιβάλλον του. Μεγαλώνοντας, εμπλουτίζει συνεχώς το λεξιλόγιό του. Σε μεγαλύτερη ηλικία, το βαρήκοο παιδί είναι απομονωμένο από τα άλλα παιδιά και η απόδοσή του στο σχολείο δεν είναι ικανοποιητική. Ένα παιδί με μικρού βαθμού ακόμη βαρηκοΐα ζητά συνεχώς να του επαναλάβουν αυτό που του λένε και θέλει να παρακολουθεί την τηλεόραση δυνατά, σε σημείο που να ενοχλεί τους άλλους.
Όταν η βαρηκοΐα αφορά στο ένα αυτί δεν γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του και συνήθως το γεγονός το αναφέρει το ίδιο το παιδί μεγαλώνοντας.
Οι υποψίες για βαρηκοΐα για ένα παιδί με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά θα ενισχυθούν εάν η μητέρα του είχε προβλήματα στην εγκυμοσύνη της (π.χ. λοιμώξεις, χρήση φαρμάκων) ή, εάν το παιδί ήταν πρόωρο και είχε δύσκολη περιγεννητική περίοδο (πχ. ίκτερος, λοιμώξεις όπως π.χ. σηψαιμία , λήψη φαρμάκων κλπ.) παράγοντες που εδώ δεν μπορούμε να αναλύσουμε περισσότερο.
Το γεγονός είναι ότι στο θέμα της βαρηκοΐας έχουμε σήμερα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, και όσο γρηγορότερα την ανακαλύπτουμε τόσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί κι όπως ανέφερα και πριν στις περισσότερες περιπτώσεις να λύσουμε το πρόβλημά του τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου