Σελίδες

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διατροφολόγος Διαιτολόγος
Μεσολογγίου 51, Ν. Ιωνία, τηλ. 2718360
Η παχυσαρκία αποτελεί πρόβλημα για όλες τις ηλικίες, αλλά αντιπροσωπεύει μάλλον ένα σοβαρό διατροφικό πρόβλημα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Επιδημιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα παιδιά από την υψηλότερη οικονομικο-κοινωνική τάξη είναι πιο ψηλά και παχύσαρκα από εκείνα της χαμηλότερης τάξης. Κατά την εφηβεία όμως, υπάρχει κάποια αντίστροφη σχέση ιδιαίτερα στη γυναίκα. Η προερχόμενη από τη χαμηλή οικονομικο-κοινωνική τάξη, σε αντίθεση με εκείνη της μέσης ή της υψηλότερης τάξης γίνεται παχύτερη και παραμένει έτσι σχεδόν για το υπόλοιπο της ζωής της. Εξάλλου, παιδιά τα οποία προέρχονται από παχύσαρκους γονείς, ιδιαίτερα μετά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους έχουν την τάση να γίνονται περισσότερο παχύσαρκα από τα παιδιά των λεπτόσωμων γονιών. Τα παιδιά δηλαδή υιοθετούν τις κακές διατροφικές συνήθειες των γονιών τους.
Στις περιπτώσεις παχύσαρκων παιδιών που συστήνεται υποθερμιδική δίαιτα, αυτή θα πρέπει να είναι διατροφικά άρτια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών αυτών. Επειδή, όμως, οι διατροφικές ανάγκες σε αυτές τις ηλικίες είναι αποφασιστικής και καθοριστικής σημασίας για τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη συνήθως είναι προτιμότερο να βρεθούν τρόποι αύξησης της φυσικής δραστηριότητας παρά να γίνει μείωση στην ποσότητα φαγητού. Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός των γευμάτων που θα περιλαμβάνουν στο σύνολο της ημέρας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την αρμονική ανάπτυξη του παιδιού ή του εφήβου. Ο σχεδιασμός του διαιτολογίου θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή από ειδικό Διατροφολόγο ειδικευμένο σε θέματα νεανικής παχυσαρκίας και όχι από διάφορους αυτοαποκαλούμενους ειδικούς σε θέματα διατροφής όπως αποφοίτους Ιδιωτικών Σχολών ή Ιδιωτικών Πανεπιστημίων μη αναγνωρισμένων από το Ελληνικό κράτος ή ακόμη από άλλες ειδικότητες όπως γυμναστές, αισθητικούς, φαρμακοποιούς και γενικά αυτοχαρακτηριζόμενους διαιτολόγους. Η εφαρμογή μη εξειδικευμένων διαιτολογίων και οι αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες πολύ συχνά προκαλούν προβλήματα όπως μειωμένη ανάπτυξη πολλών παιδιών , έντονες μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία συγκέντρωσης, αναιμία, διακοπή της περιόδου πολλών εφήβων κοριτσιών και το χειρότερο όλων ένταξη κάθε παιδιού ή εφήβου σ’ ένα φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενης δίαιτας και βουλιμικών κρίσεων. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει όλη η οικογένεια σωστές διατροφικές συνήθειες. Δεν είναι δυνατόν να λέει γονιός στο παιδί να προσέχει το βάρος του και ο ίδιος να είναι υπέρβαρος. Οι κακές συνήθειες των γονέων αντιγράφονται από τα παιδιά. Έτσι, πολύ συχνά αρκεί και μόνο να αλλάξουν οι κακές οικογενειακές συνήθειες διατροφής για να επανέλθει με τον καιρό ένα παιδί σε φυσιολογικό βάρος. Η προσαρμογή της οικογενειακής διατροφής στην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα αλλά χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερα λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα και ο περιορισμός των έτοιμων τροφών και των γλυκών αποτελεί πολύ συχνά το μοναδικό δρόμο για την εξασφάλιση της υγείας όλης της οικογένειας.
Έτσι, τα μπισκότα, γλυκά, γαριδάκια, παγωτά και αναψυκτικά δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τις χρήσιμες τροφές σε μεγάλο βαθμό. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα παιδιά φεύγοντας από το σχολείο να καταναλώνουν τις «τροφές» που αναφέραμε με αποτέλεσμα να χορταίνουν και να αρνούνται στη συνέχεια το σπιτικό φαγητό με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου