Σελίδες

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ


ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ



Η σημασία των προφυλακτικών για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων
Η πρόληψη κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτός βέβαια από την αποχή από το σεξ- και τη μακροχρόνια αμοιβαία μονογαμική σχέση με άτομο το οποίο έχει ελεγχθεί και δεν είναι μολυσμένο από αυτά. Η ορθή χρήση προφυλακτικού, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από ΣΜΝ και διακόπτει την αλυσίδα μετάδοσης των λοιμώξεων. Το προφυλακτικό για άνδρες είναι θήκη από λεπτό λάτεξ που τοποθετείται στο πέος όταν βρίσκεται σε στύση. Δημιουργεί ένα φυσικό φραγμό που εμποδίζει τη μετάδοση μικροβίων. Επίσης συλλέγει το σπέρμα μετά την εκσπερμάτωση και αποτρέπει τη σύλληψη και εγκυμοσύνη.
Το προφυλακτικό για γυναίκες τοποθετείται στον κόλπο με το κλειστό μέρος να εισάγεται εντός του κόλπου ενώ το ανοικτό του μέρος εφαρμόζεται στο αιδοίο. Μετά από τη συνουσία, το γυναικείο προφυλακτικό αφαιρείται προσεκτικά περιστρέφοντας το ανοικτό του μέρος με τρόπο τέτοιο που να μην χύνεται προς τα έξω σπέρμα.
Τα προφυλακτικά είναι μια φτηνή, απλή και αποτελεσματική λύση για την προστασία από ΣΜΝ και για την αντισύλληψη. Όμως εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, η προστασία που προσφέρουν μειώνεται δραματικά.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 50% των τακτικών χρηστών των προφυλακτικών είχαν ατυχήματα κατά τη χρήση τους όπως σπάσιμο ή γλίστρημα. Το συχνότερο πρόβλημα που εντοπίσθηκε ήταν το σπάσιμο του προφυλακτικού. Το δεύτερο συχνότερο ήταν το γλίστρημα από το πέος, του προφυλακτικού. Το τρίτο συχνότερο πρόβλημα ήταν η μη τοποθέτηση του προφυλακτικού πριν από την έναρξη της συνουσίας. Άλλα προβλήματα ήταν οι διαρροές και η ανάποδη τοποθέτηση του προφυλακτικού.
Τα προφυλακτικά δεν είναι αρκετό να χρησιμοποιούνται, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθά. Επίσης τα προφυλακτικά πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Να μην εκτίθενται στον ήλιο και να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες διότι σε ψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνονται.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λιπαντικά με βάση ελαίων διότι είναι δυνατόν να αλλοιώσουν το προφυλακτικό.
Οι βασικές οδηγίες για την ορθή χρήση των προφυλακτικών είναι:
1. Να μην χρησιμοποιούνται προφυλακτικά μετά την ημερομηνία λήξης.
2. Τα προφυλακτικά πρέπει να διατηρούνται σε μέρη χωρίς υψηλή θερμοκρασία, διότι κάτω από τέτοιες συνθήκες ξεραίνονται και υπάρχει περίπτωση να σπάσουν κατά τη χρήση τους.
3. Πρέπει να γίνεται οπτικός έλεγχος για πιθανή καταστροφή του κουτιού του προφυλακτικού πριν το άνοιγμά του, π.χ. τρύπες.
4. Το προφυλακτικό τοποθετείται στο σεξουαλικό μόριο του άνδρα όταν αυτό είναι σε στύση, αφήνοντας αρκετό χώρο στην κορυφή για το σπέρμα.
5. Το προφυλακτικό πρέπει να ξετυλίγεται προσεκτικά από τη κορυφή προς τη βάση του σεξουαλικού μορίου του άνδρα.
6. Μετά την εκσπερμάτιση το προφυλακτικό πρέπει να κρατιέται για λίγο στη βάση για την αποφυγή διαρροής υγρών.
7. Το προφυλακτικό χρησιμοποιείται μόνο μια φορά και πετιέται μετά από κάθε χρήση.
Άλλοι μέθοδοι αντισύλληψη
  • Διακεκομμένη συνουσία:
    Εφαρμόζεται κατά κόρον από τα ζευγάρια αλλά δεν ενδείκνυται γιατί έχει υψηλότατα ποσοστά αποτυχίας (15-30%) και επιπλέον, μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση σε σημείο που η γυναίκα να μη φθάνει σε οργασμό. Μπορεί να υπάρξει πρόωρη εκσπερμάτωση έξω από τον κόλπο και να μείνει έγκυος η γυναίκα.
  • Προγραμματισμένη συνουσία:
    Άλλη μια μέθοδος με υψηλό ποσοστό αποτυχίας (15-30%). Η γυναίκα ξέρει ότι η ωορρηξία γίνεται στο μισό του κύκλου των 28 ημερών, δηλαδή την 14η μέρα. Δεν έχει, λοιπόν, επαφές 5 μέρες πριν και 5 μέρες μετά από την ‘επικίνδυνη’ αυτή ημέρα. Ο κύκλος, όμως, σπάνια λειτουργεί ‘ρολόι’ και όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, όταν δεν είναι σταθερό.
  • Θερμομετρική μέθοδος:
    Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3%. Η γυναίκα μετά κάθε πρωί τη θερμοκρασία της. Την ημέρα της ωορρηξίας η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μισό βαθμό και η γυναίκα, επομένως, θα αποφύγει την επαφή. Μέθοδος που δημιουργεί εκνευρισμό και μόνιμη εξάρτηση από το …θερμόμετρο, χωρίς πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα αντισύλληψης.
  • Σπιράλ:
    Μέθοδος που συνιστάται γιατί είναι ασφαλής και, επιπλέον, αφήνει ‘ελεύθερη’ τη γυναίκα δυο χρόνια μετά την τοποθέτησή του στη μήτρα, από το γυναικολόγο. Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3% και το μόνο μειονέκτημα του σπιράλ είναι ότι μερικοί οργανισμοί δεν το ‘δέχονται’, οπότε ο γιατρός θα το αφαιρέσει αμέσως. Το σπιράλ μπορεί να βγει από το γυναικολόγο ανά πάσα στιγμή η γυναίκα αποφασίσει να διακόψει την αντισύλληψη.
  • ‘Χάπι’:
    Με μηδαμινό ποσοστό αποτυχίας (0,2-0,5%) το ‘χάπι’ χορηγείται από το γυναικολόγο σε νέες, σχετικά, γυναίκες, που δεν καπνίζουν, ύστερα από εξέταση της κατάστασης του κόλπου, τεστ Παπανικολάου, καλλιέργεια, εξετάσεις αίματος. Τα νέα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν λιγότερες ορμόνες, είναι πιο ασφαλή και δεν προκαλούν παρενέργειες. ‘Μύθος’ ότι το ‘χάπι’ συνεπάγεται αναγκαστικά αύξηση του βάρους της γυναίκας. Η νέα κοπέλα, που προσέχει τη διατροφή της, μπορεί να μην παχύνει καθόλου όταν θα πάρει αντισυλληπτικά. Όταν όμως το ‘χάπι’ συνδυαστεί με τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θρομβοεμβολικά επεισόδια. Γι’ αυτό καπνίστριες, προσοχή!
  • Στείρωση της γυναίκας:
    Με τρόπο λαπαροσκοπικό ή χειρουργικό τίθενται ‘εκτός λειτουργίας’ οι σάλπιγγες. Το αποτέλεσμα δεν είναι κατ’ ανάγκη μόνιμο και η λειτουργία των σαλπίγγων μπορεί να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό.
  • Στείρωση του άνδρα ή βαζεκτομή:
    μέθοδος που εφαρμόζεται κατά κόρον στην Αμερική και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια ανδρισμού αλλά προϊόν ώριμης σκέψης του άνδρα που απέκτησε παιδιά και θέλει πλέον να απολαύσει άφοβα τον έρωτα με την σύντροφό του.
  • Μετασυνουσιακή αντισύλληψη: Μετά από μια συνουσία χωρίς προφύλαξη ή όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι τα προφυλακτικά μέτρα απέτυχαν, η γυναίκα μπορεί να αποφύγει την έκτρωση, αρκεί να καταφύγει μέσα στα 3 πρώτα 24ωρα στο γυναικολόγο της. Ο γιατρός θα χορηγήσει αντισυλληπτικά δισκία ή ενδομυική ένεση μέσα στις πρώτες ώρες μετά την ύποπτη συνουσία, αποτρέποντας στην αρχή της μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το κλειδί είναι να τρέξει αμέσως η γυναίκα στον γιατρό.
http://www.testpap.com/parousiasi_smn/1727/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου